“Muziek klinkt zoals emoties voelen” (A. van der Schoot)

 

In mijn werk als psycholoog onderzoek ik welke voorwaarden nodig zijn om optimaal te functioneren. Niet alleen op het gebied van werk en presteren maar ook hoe je je als mens steeds verder kunt ontwikkelen. Ik heb me gespecialiseerd in de positieve psychologie, sport-en performance psychologie, die zich richt op de ontwikkeling van kwaliteiten en talenten van mensen.

Op het podium als musicus kan ik me kwetsbaar voelen. Negatieve gedachten, de angst voor een beoordeling of veroordeling, klamme handen en een bonkend hart, niet meer kunnen herstellen na een foutje…Het duurde even voordat ik deze onprettige ervaringen van stress en faalangst écht onder ogen kon zien, ook in mijn leven van alledag; ik had handvatten nodig om hiermee om te kunnen gaan.
Ik ontdekte dat ik de essentie van de muziek pas door kan geven als ik er volledig durf te zijn. Met al mijn beperkingen en onzekerheden. Deze openheid creëert tegelijkertijd de ruimte voor dat wat ik belangrijk vind en glans geeft aan mijn spel.

 

De mentale vaardigheden die musici nodig hebben om optimaal te presteren komen overeen met de vaardigheden om als mens te groeien naar een vrij en geïnspireerd leven.
Aandachtstraining is hierbij essentieel en ik specialiseerde me verder in mindfulness. Mindfulness is geen kunstje wat je leert en op een gegeven moment kent. Het is een levenswijze waarin je je alsmaar verder kunt verdiepen en elk moment weer nieuw is: aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel en met gerichte aandacht. De kracht van mindfulness zit in de eenvoud, eerlijkheid en vriendelijkheid.

 

De mindfulness- en compassietrainingen geef ik aan open groepen en aan professionele musici. Daarnaast ben ik gecertificeerd om de WorkplaceMT te geven, een mindfulnesstraining speciaal ontwikkeld voor op de werkplek.

 

In de muziek was de warme klank van de altviool al vroeg mijn passie en voelde ik me meteen thuis in de verbindende rol die de altviool heeft in het samenspel.
Ik speel(de) in verschillende orkesten, zoals het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Metropool Orkest, verschillende (kamermuziek)ensembles en strijkkwartetten van klassiek tot pop.

Ik heb trainingen gegeven o.a. op conservatoria (Conservatorium van Amsterdam, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Artez) en aan de Hogeschool InHolland.

Als je wilt weten of één van de trainingen iets voor je is neem gerust contact met me op. Je kunt me ook mailen of bellen.

Hierbij ga ik akkoord dat mijn bovenstaande gegevens gebruikt en opgeslagen worden om contact met mij op te nemen.*

* verplicht in te vullen