“Muziek klinkt zoals emoties voelen” (A. van der Schoot)

De altviool met zijn warme klank was al vroeg mijn passie en ik voelde me meteen thuis in de verbindende rol die de altviool heeft in het samenspel.
Ik speel(de) in verschillende orkesten, zoals het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Metropool Orkest, en in verschillende (kamermuziek)ensembles en strijkkwartetten van klassiek tot pop.

Als professioneel musicus ben je, net als een topsporter, voortdurend bezig optimaal te presteren. In vaak moeilijke situaties waarin je heel kwetsbaar bent, namelijk op het podium. Dat vraagt niet alleen een technische, maar zeker ook een mentale ontwikkeling. Naast mijn werk als docerend en uitvoerend musicus begon ik daarom een studie psychologie. Via klinische ontwikkelingspsychologie kwam ik bij sport en performance psychologie.  De sport en performance psychologie geeft veel inzicht in de mechanismen die bijdragen aan de ontwikkeling van talenten, het omgaan met stress en hoe je het beste uit jezelf kunt halen.

Aandachtstraining blijkt daarbij een verschil te kunnen maken en ik volgde een opleiding tot mindfulnesstrainer.

Stress, faalangst, moeilijke momenten en emoties zijn deel van je persoonlijke ontwikkeling. Ieder krijgt daarmee op eigen wijze te maken. De mindfulness-, en op dieper niveau de compassie-trainingen, geven je een anker om dan staande te blijven.

De mindfulness- en compassietrainingen geef ik aan open groepen (voor ieder die de beste versie van zichzelf wil ontwikkelen en/of vaardigheden zoekt om in moeilijke tijden staande te blijven) en speciaal voor professionele musici. Daarnaast ben ik gecertificeerd om de WorkplaceMT te geven, een mindfulnesstraining speciaal ontwikkeld voor op de werkplek.

Ik heb trainingen gegeven o.a. op conservatoria (Conservatorium van Amsterdam, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Artez) en aan de Hogeschool InHolland.

 

Als VMBN trainer categorie 1 vergoeden verschillende zorgverzekeraars (een deel) van de kosten.